Prywatna Praktyka Lekarska    lek. med. Maciej Koźmiński
95-200 Pabianice, ul Św. Jana 14
tel. 0 660 10 25 14      mail: mkozminski@mediclub.pl


Witamy!         Profil działalności         Jak trafić?         Bądź zdrów!         Lecz się mądrze!   
      

                                                                                                              
M e n s   s a n a   i n   c o r p o r e   s a n o
c z y l i...
w   z d r o w y m   c i e l e   z d r o w y   d u c h

Propolis czyli kit pszczeli
 

Propolis to lepka, żywiczna substancja o barwie brunatnej, zielonkawej. Słowo propolis w języku greckim oznacza "przedmurze miasta". Z propolisu (kitu pszczelego) pszczoły budują barierę w otworze wejściowym w taki sposób, aby każdy mieszkaniec ula musiał przez nią przejść w drodze do i z ula. Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula, uszczelniania szpar i zbędnych otworów. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed intruzami, bakteriami, wirusami, grzybami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu silne właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu. Skutek działania propolisu jest efektem synergizmu jego wszystkich składników (jest to około 100 związków chemicznych) takich jak: flawonoidy, seskwiterpeny, żywice, fenole, fenolokwasy, olejki, woski, garbniki, polisacharydy, witaminy czy enzymy. Propolis wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych znajdująca się w szparach kory drzew liściastych i iglastych oraz na pączkach topoli i brzóz. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami, owadami itd. To ewolucyjne przystosowanie, warunek przetrwania rośliny. Pszczoły nauczyły się wykorzystywać substancje pokrywające pączki do swoich celów, zbierając je i znosząc do ula.

Ujawnione tajemnice
W XX wieku okazało sie jednak, iż właściwości barierowe w zakażeniach to zaledwie fragment tajemnicy ujawniony nam przez naturę. Badania naukowe prowadzone od 1967 roku dowiodły innych, równie przydatnych funkcji, jakie spełnia propolis. Okazało się, że ma on właściwości regenerujące nasz organizm w przypadku nadmiernego zmęczenia i wyczerpania fizycznego, jak również wspomaganie systemu odpornościowego. Doświadczenia laboratoryjne wykazały także od kilku do kilkunastokrotnie większą skuteczność niektórych antybiotyków, które podawano łącznie z propolisem.

Dodatek do menu
Choć charakterystyczną cechą propolisu jest jego działanie antybakteryjne i wzmacniające, środek ten jest godny polecenia także z żywieniowego punktu widzenia. Zawiera witaminy (min. E, oraz niektóre z grupy B), czy mikroelementy takie jak magnez, cynk czy krzem. Stosując go co dziennie, podniesiemy naszą odporność immunologiczną, zregeneruje fizycznie, jak również wzbogacimy naszą dietę. Możesz go nabyć w formie standaryzowanego ekstraktu propolisu, nalewki, mączki propolisowej lub te ekstraktu propolisowego rozpuszczalnego w wodzie. Istotny jest fakt, że przyjmowanie propolisu nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Oto kilka przykładów, w jaki sposób możesz zaserwować leczniczy propolis sobie oraz swoim bliskim:
-herbata ( czarna bądź ziołowa) z łyżeczka miodu, sokiem z cytryny i łyżeczką nalewki propolisowej,
-herbata z 40 kroplami ekstraktu propolisowego,
-ciepłe mleko z dodatkiem 30-40 kropli ekstraktu propolisowego,
-ciepłe mleko z dodatkiem łyżeczki masła, miodu i ekstraktu propolisowego.
Propolis
Propolis a choroby układu oddechowego
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu grypy, zaziębień. Szereg bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Zaobserwowano, że propolis hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków.

Propolis a choroby układu pokarmowego
Propolis znalazł zastosowanie w leczeniu zapaleń jamy ustnej i dziąseł, paradontozy, nieżytach żołądka, ochronie wątroby, zabezpiecza organizm przed zatruciem ołowiem, arsenem.

Propolis a choroby skóry, rany, oparzenia
Propolis wykazujący działanie przeciwdrobnoustrojowe (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne), oraz regenerujące na uszkodzone tkanki znalazł zastosowanie w leczeniu szeregu chorób skóry, ran. Stosuje się go w formie nalewki lub maści propolisowej. Typowy sposób postępowania przy ranach, oparzeniach, odmrożeniach, owrzodzeniach, czyrakach, grzybicach: przemyć chore miejsce wodą utlenioną, posmarować nalewką propolisową (można rozcieńczyć przy świeżych ranach), po przeschnięciu posmarować maścią lub przyłożyć kompres z nalewki.

Propolis surowiec Propolis surowiec
Uformować grudkę z surowego propolisu. Mięknie pod wpływem ciepła rąk. Żuć kilka razy dziennie.
Wskazania: parodontoza, zapalenie jamy ustnej, tchawicy.



Nalewka z propolisu

Do butelki z 50 gramami surowca propolisu nalać 350 cm3 spirytusu etylowego i 150 cm3 wody. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce.
Wskazania: grypa, katar, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nieżyty, angina.
Jak stosować:
  1. 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
  2. 30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty do płukania gardła i popijania.
  3. Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 50 kropli nalewki. Płukać gardło 3 razy dziennie przy zapaleniu krtani, tchawicy.
  4. Inhalacje. Do talerza z gorącą wodą wlać 40-50 kropli nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem.
  5. Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 2 łyżki miodu, soku z połowy cytryny, 40 kropli nalewki propolisowej. Pić 3 razy dziennie przy grypie, przeziębieniach.
  6. Na łyżeczkę miodu wkroplić 20 kropli nalewki. Spożywać powoli 3 razy dziennie przy przeziębieniach, grypie.
  7. Do ½ szklanki letniej wody dodać 40 kropli nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie przy paradentozie, zapaleniu jamy ustnej.
  8. Na łyżeczkę miodu nakropić 20 kropli nalewki. Spożywać 3 razy dziennie 20 minut przed jedzeniem przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy.
  9. Do połowy szklanki wody, herbaty lub innego płynu wkropić 20-40 kropli nalewki. Pić 2-3 razy dziennie 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych żołądka i jelit, początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka wspomagająco.
  10. Wypijać kieliszek nalewki propolisowej 30 minut przed obiadem przy nieżytach żołądka.
  11. Zaparzyć siemię lniane. Do ½ szklanki naparu dodać 30-50 kropli nalewki. Pić dwa razy dziennie przy nieżytach żołądka, dwunastnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  12. Do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 30-40 kropli nalewki. Pić na czczo 2-3 razy dziennie przy owrzodzeniach żołądka i jelit.
  13. Do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń oraz do wykonywania kompresów: do 100 ml przegotowanej wody wlać 1 ml nalewki. Zamoczyć kilka warstw gazy i nałożyć na chore miejsce, stłuczenie.
  14. Grzybica międzypalcowa stóp: przemywać palce nóg nalewką rozcieńczoną 1:50 .
  15. Owrzodzenia żylne: przykładać kompresy nasączone rozcieńczoną nalewką 1:50, owinąć bandażem.

Maść propolisowa
Odparowywać 100 ml nalewki propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawić do drugiego z gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodać około 100 gram wazeliny, dobrze wymieszać.
Jak stosować:
  1. Oparzenia, odmrożenia, skaleczenia, rany, wrzody, czyraki, odleżyny - nakładać na chore miejsca cienką warstwę maści dwa razy dziennie.
  2. Grzybica międzypalcowa stóp: chore miejsca smarować maścią propolisową.
  3. Zwierzęta domowe - rany, owrzodzenia. Przemyć chore miejsce rozcieńczoną nalewką, posmarować nalewką, po wyschnięciu nałożyć maść.

Likier propolisowy :)
Do ½ litra wódki dodać dwie łyżki miodu. Wymieszać i dodać nalewki propolisowej 50-100 ml według smaku.
   
                                     
cellbolic.pl